چک لیست معرفی محصول جدید به بازار

چک لیست معرفی محصول جدید به بازار

لانچ محصول یکی از مراحل مهم راه‌اندازی کسب‌وکار است. با راه اندازی محصول جدید می‌توانید به بازارهای جدید نفوذ کرده و برند خود را تقویت کنید. اما مسئله این است...

بیتا هیرمند

نوسته شده در اردیبهشت ۲۶, ۱۴۰۳

اشتراک گذاری:

لانچ محصول یکی از مراحل مهم راه‌اندازی کسب‌وکار است. با راه اندازی محصول جدید می‌توانید به بازارهای جدید نفوذ کرده و برند خود را تقویت کنید. اما مسئله این است که معرفی محصول جدید به بازار و مشتری چطور باید انجام شود؟ با کمک چک لیست راه اندازی محصول می‌توانید از قبل این برنامه‌ریزی را انجام دهید. در این مطلب از مجله پادرو خواهیم گفت که لانچ محصول چیست و چرا داشتن چک لیست برای معرفی محصول جدید اهمیت دارد. در ادامه نیز، یک چک لیست مرحله به مرحله برای لانچ محصول در اختیار شما قرار می‌دهیم تا در مسیر موفقیت کسب‌وکارتان همراه شما باشیم.

لانچ محصول چیست؟

لانچ محصول (Product Launch) اصطلاحی است که به فرآیند معرفی محصول یا خدمات جدید به بازار گفته می‌شود. معرفی محصول جدید به بازار و مشتری، با برنامه‌ریزی قبلی صورت گرفته و به هماهنگی بخش‌های مختلف با یکدیگر نیاز دارد. راه اندازی محصول جدید شامل فعالیت‌های استراتژیک بازاریابی و تبلیغاتی مختلف مثل ایجاد آگاهی، ایجاد علاقه و … است که با هدف ایجاد تقاضا در بازار اجرا می‌شود تا اشتیاق مشتریان برای تهیه محصول جدید بیش‌تر شود.

چرا چک لیست راه اندازی محصول اهمیت دارد؟

چک لیست لانچ محصول مزایای زیادی برای کسب‌وکار دارد که عبارتند از:

  • به شما کمک می‌کند معرفی محصول جدید را مدیریت کنید و هماهنگی‌های بین تیم‌های مختلف را طوری انجام دهید که همه برای رسیدن به هدف مشترک در کسب‌وکار تلاش کنند.
  • فرآیند تضمین کیفیت را تسهیل می‌کند و به شما اطمینان می‌دهد که تمام جنبه‌های محصول جدید به خوبی تست شده‌اند.
  • به تیم‌ها کمک می‌کند خطرات و موانع بالقوه در مسیر لانچ محصول را پیش‌بینی کرده و استراتژی‌های مورد نیاز برای کاهش خطرات را در نظر بگیرند. برای مثال، اگر کاربر از ویژگی‌های یک محصول شکایت کند، تیم خدمات مشتری می‌تواند پاسخ‌های از پیش آماده شده برای موقعیت‌های مختلف داشته باشد.
  • به کسب‌وکار کمک می‌کند تا استراتژی‌های فروش و بازاریابی با ویژگی‌ها و مزایای محصول هم‌راستا باشد. نحوه تخصیص منابع، مدت زمان مورد نیاز برای فعالیت‌ها و وضعیت مخاطب هدف و… استراتژی شما را با توجه به هدف کسب‌وکار شکل می‌دهد.
  • به ارزیابی موفقیت محصول کمک می‌کند تا بازخوردهای محصول جدید در جهت پیشرفت مورد بررسی قرار بگیرند.
  • مستندی برای فرآیند راه اندازی محصول جدید است که روند لانچ را برای تیم‌ها تسهیل می‌کند.
  • همکاری بین مدیر محصول و اعضای تیم را ارتقا می‌دهد و باعث ایجاد هماهنگی در طول فرآیند راه اندازی محصول می‌شود.
  • با تعیین وظایف و اولویت‌ها، به مدیریت موثر زمان و جلوگیری از تاخیر در مراحل مختلف کمک می‌کند.

به‌ بیان ساده‌تر می‌توان گفت که چک لیست لانچ محصول تضمین می‌کند که تیم شما به‌طور کامل سازماندهی شده و آماده عرضه و معرفی محصول جدید به بازار و مشتری است.

پیشنهاد مقاله: برنامه بازاریابی یا مارکتینگ پلن چیست؟

مراحل معرفی محصول جدید

همان‌طور که گفتیم، چک لیست راه اندازی محصول جدید، چیزی شبیه به ستون فقرات در فرآیند است. تلاش برای لانچ محصول، بدون چک لیست، مانند پرتاب موشک بدون بررسی ایمنی است. مشخصات کسب‌وکار شما تعیین‌کننده چک لیست جامع معرفی محصول جدید است.

با این حال، در این قسمت از مقاله سعی کردیم ۱۲ مرحله مهم را قدم به قدم در اختیار شما قرار دهیم که در اغلب چک لیست کسب‌وکارها یکسان است:

۱. لانچ محصولات قبلی را ارزیابی کنید

قبل از این‌که برای لانچ محصول جدید برنامه‌ریزی کنید، بهتر است راه اندازی محصولات قبلی را مرور کنید. چه نکات مثبتی در لانچ قبلی وجود داشت؟ چه بخش‌هایی نیاز به بهبود دارند؟ پاسخ به این‌گونه سوالات به شما کمک می‌کند نکات مهم در موفقیت راه اندازی محصول را شناسایی کرده و خطاهای قبلی را کنار بگذارید.

اگر اولین باری است که فرایند راه اندازی محصول جدید را تجربه می‌کنید و از قبل نمونه‌کاری برای بررسی ندارید، می‌توانید سراغ تحقیق و مشاوره از صاحبان کسب‌وکارهای مشابه بروید.

۲. تحقیقات بازار انجام دهید

مشتریان، هسته اصلی هر کسب‌وکار هستند که قبل از هر اقدامی باید تمام جوانب مربوط به آن را در نظر بگیرید. قبل از لانچ محصول، در زمینه نیازهای مشتری با جامعه مشتریان هدف مصاحبه کنید. سوالات متنوعی در رابطه با انگیزه‌ها، افکار و ابزارها و محصولاتی که استفاده می‌کنند بپرسید.

پس از مصاحبه، جزییات کلیدی درباره مشتریان در اختیار خواهید داشت که شناخت بهتری از شخصیت خریدار به شما می‌دهد. جمع‌بندی پاسخ مشتریان، شما را قادر می‌سازد تا به صورت تیمی روی مشکلات آنان تمرکز کنید تا راه‌حلی برای مشکلات مشتریان ایجاد کنید.

هدف از تحقیقات بازار، ارزیابی محصولات موجود در بازار، بررسی تقاضای بازار و شناسایی مشکلات و نیاز مشتریان است. به‌طورکلی نظرسنجی، مصاحبه، استفاده از ابزارهای تحقیقات بازار مثل Google Trends و تجزیه‌وتحلیل کیفی، از جمله روش‌هایی هستند که برای تحقیقات بازار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

۳. موقعیت‌یابی محصول را فراموش نکنید

بیانیه وضعیت محصول یا همان Product statement توضیح دقیقی از علت راه اندازی محصول جدید است. در این بیانیه موارد کلیدی زیر مشخص می‌شود:

  • محصول دقیقاً چه کاری انجام می‌دهد؟
  • محصول برای چه کسانی تولید می‌شود؟
  • کدام نیاز در بازار را هدف قرار می‌دهد؟
  • چرا با سایر محصولات موجود در بازار متفاوت است؟
  • نام تجاری اختصاصی محصول شما چه خواهد بود؟
  • چه تفاوتی با رقبای هم‌رده دارد؟

بیانیه شما با پاسخ دقیق به این سوالات تکمیل می‌شود. به‌طورکلی می‌توان گفت که این مرحله آنقدر مهم است که مسیر استراتژی لانچ محصول را تعیین می‌کند.

۴. اهداف قابل‌دسترس تعیین کنید

همزمان با توسعه استراتژی، اهداف خود را به بخش‌های کوچک و قابل‌دسترس تقسیم کنید. به عنوان مثال، می‌توانید فروش کلی محصول جدید را به عنوان هدف اصلی در نظر بگیرید و نحوه مشارکت هر بخش از کسب‌وکار را متناسب با هدف اصلی تعریف کنید. در این مرحله بهتر است اهداف قابل‌دسترس برا بخش‌های مختلف تعیین کنید تا تیم با شکست و ناامیدی مواجه نشود.

راه اندازی محصول

۵. محصول خود را تست کنید

لانچ محصول جدید در صورتی با استقبال مشتریان مواجه می‌شود که آزمایش خود را به خوبی پس داده باشد. پیش از راه اندازی محصول، از چند نفر بخواهید که محصول یا خدمات جدید کسب‌وکارتان را تست کنند. این کار به شما کمک می‌کند عملکرد محصول خود را در شرایط مختلف بسنجید و مشکلاتی که بر تجربه مشتریان تاثیر منفی می‌گذارد را شناسایی کنید.

علاوه‌براین، قبل از عرضه و لانچ محصول، زمانی را به آزمایش مراحل خرید اختصاص دهید. به عنوان مثال، مطمئن شوید که فرآیند پرداخت تجارت الکترونیک در مرورگر وب و گوشی موبایل به‌خوبی کار می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم این کار بسیار مهم را برای روز آخر لانچ محصول نگه ندارید که ممکن است تمام تلاش‌های شما را زیر سوال ببرد.

۶. روی برندسازی محصول کار کنید

مرحله ششم، مرحله مهم و سرنوشت‌سازی است که هویت برند محصول شما را تعیین می‌کند. اگر بخواهیم به بیان ساده‌تر هویت برند را تعریف کنیم، باید بگوییم که هویت برند همان فرآیند شخصیت دادن به محصولات شماست. نام تجاری یا برند محصول شامل نام، بسته‌بندی، تایپوگرافی، برچسب محصول و موارد دیگر است. این عناصر می‌توانند به مشتریان بالقوه کمک کنند که ارتباط بهتری با محصول شما برقرار کرده و مشتری وفادارتان شوند.

۷. به بخش تدارکات توجه داشته باشید

تدارکات یا همان لجستیک، یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در چک لیست لانچ محصول است که هرگز نباید دست‌کم گرفته شود. قبل معرفی محصول جدید به بازار و مشتریان، حواس‌تان به مدیریت موجودی محصول و روش‌های توزیع به مشتریان باشد. یک برنامه لجستیکی کارآمد می‌تواند لانچ محصول را به یک خاطره خوب برای مشتری تبدیل کند درحالی‌که بی‌برنامگی در این بخش می‌تواند موجب تاخیر در تحویل سفارش و ایجاد نارضایتی مشتریان شود.

۸. مستندات محصول را تهیه کنید

منظور از مستندات محصول چیست؟ اگر قرار است محصول جدیدی به مخاطب معرفی کنید، بهتر است از قبل چیزهایی مثل کاتالوگ، راهنمای کاربر، ویدیوهای نحوه استفاده از محصول و… تهیه کنید تا مشتریان خیلی سریع و راحت با آن ارتباط بگیرند. اگر برای فروش برون‌مرزی محصولات جدید برنامه‌ریزی کرده‌اید، می‌توانید مطالب آموزشی مختلف را به زبان‌های متعدد در پایگاه خدمات مشتریان ارائه دهید.

۹. فیدبک مشتریان درباره محصول جدید را جمع‌آوری کنید

بازخورد کاربران به شما کمک می‌کند تا ببینید محصول جدیدتان به خوبی کار می‌کند یا نه. بازخورد کاربران برای کسب‌وکار شما بسیار ارزشمند است، چراکه یک پیش‌نمایش کوچک از استقبال مخاطب قبل از لانچ اصلی محصول است.

اگر در این مرحله، از مخاطبین بازخورد خوبی دریافت نکنید، احتمالاً سایر مشتریان هم در آینده چنین نظری درباره محصول شما خواهند داشت. انتقادات سازنده به بهبود محصول کمک می‌کند. رویکرد بازخوردمحور موجب افزایش عملکرد و قابلیت استفاده از محصول شده و به حفظ رضایت مشتری کمک می‌کند.

به عنوان مثال، یک شرکت به تولید و ارائه انواع توت بگ با بند محکم و غیرقابل‌تنظیم می‌پرداخت. در بخش نظرات مشتریان، ده‌ها بازخورد در مورد قابل‌تنظیم شدن بند کیف دیده می‌شد که موجب بازطراحی محصول و بهبود آن شد. با این تغییر کوچک، محصول برای افراد با قدهای مختلف کاربرد دارد و رضایت مشتریان بیش‌تر است.

۱۰. تیم خود را آماده کنید

قبل از لانچ محصول، تیم شما باید آماده پاسخ‌گویی به سوالات مختلف مشتریان باشد تا راهنمایی موثرتری ارائه دهد. برای رسیدن به این هدف، از قبل اطمینان حاصل کنید که همه اعضای تیم با محصول جدید آشنا هستند، تیم فروش، اطلاعات کافی برای ارائه مشتریان داشته باشد و بخش خدمات مشتری به‌خوبی می‌تواند کاربران را پشتیبانی کند. این آمادگی همگانی یکی از فاکتورهای مهم در لانچ محصول است.

حتما بخوانید: پشتیبانی مشتریان و جدیدترین راهکارهای ارتقای تجربه کاربری

۱۱. لانچ محصول جدید را شروع کنید

بعد از انجام مراحل پرپیچ‌وخم، وقت آن رسیده که سراغ عرضه محصول جدید برویم. قبل از راه‌ اندازی محصول با تیم خود جلسه بگذارید تا همه‌چیز را یک بار دیگر بررسی کنید. وب‌سایت و شبکه‌های اجتماعی را چک کنید و از تیم خدمات مشتری درخواست کنید در مورد واکنش‌های اولیه مشتریان نسبت به محصول، دقت بیشتری داشته باشند.

۱۲. عملکرد خود را ارزیابی کنید

پس از لانچ محصول، نوبت به بررسی عملکرد فرآیند معرفی محصول جدید می‌رسد. در این مرحله، که آخرین مرحله از چک لیست لانچ محصول است، باید توجه داشته باشید که چه کاری انجام شده و چه کاری با مشکل مواجه شده است. اگر راه اندازی محصول، آن‌طور که انتظار داشتید موفقیت‌آمیز نبود، اکنون زمان مناسبی برای ایجاد تغییر به‌منظور کمک به افزایش فروش است.

چه زمانی لانچ محصول را به تاخیر بیندازیم؟

یکی از نکاتی که باید در لانچ محصول مدنظر قرار دهید، زمان‌بندی مناسب است. گاهی‌اوقات بسیاری از مراحل چک لیست لانچ محصول به خوبی پیش می‌رود اما موقعیتی ایجاد می‌شود که باید معرفی محصول را به تعویق بیندازید. به‌طور کلی، سه دلیل رایج وجود دارد که موجب به تاخیر انداختن لانچ محصول می‌شود:

  1. اگر محصول آماده نیست، برنامه خود را به ریسک نیندازید، جدول زمانی خود را تغییر دهید تا بهترین تجربه ممکن را در زمان مناسب، به‌همراه بهترین محصول به مشتری ارائه دهید.
  2. اگر موقعیتی رخ دهد که مشتریان فعلی شما، تجربه‌ای کمتر از حد مطلوب با یکی از محصولات قبلی شما داشته باشند، در چنین شرایطی بهتر از قبل از راه اندازی و تبلیغ محصول جدید، در جلب رضایت کامل مشتریان از محصولات فعلی تلاش کنید.
  3. اگر اتفاقات در سطح ملی یا بین‌المللی، شرایط مخاطبان را تغییر دهد، حتما باید لانچ محصول را به تاخیر بیندازید. چراکه گاهی‌اوقات مباحثی مثل جنگ، مسائل سیاسی و…، اولویت‌های تمرکز مخاطبان را تغییر می‌دهد و شما باید معرفی محصول را به زمانی موکول کنید که مخاطب هدف آماده پذیرش آن باشد.

پادروشاپ، راهی آسان برای فروش محصول جدید شما

تا اینجا درباره چک لیست ۱۲ مرحله‌ای لانچ محصول صحبت کردیم. حالا دیگر وقتش رسیده به فکر فروش محصول جدید در دوران معرفی محصول و پس از آن باشیم.

چگونه می‌توانیم با روش‌های مختلف به افزایش فروش محصول جدید کمک کنیم؟ اینجاست که پادروشاپ می‌تواند به عنوان یک بازوی قدرتمند در عرضه محصول وارد این نمایش برنامه‌ریزی شده شود.

پادروشاپ، یک فروشگاه‌ ساز آنلاین موبایل‌محور است که به شما کمک می‌کند فروشگاه آنلاین خود را داشته باشید و محصول جدیدتان را در کوتاه‌ترین زمان ممکن به فروش برسانید. هدف پادروشاپ، تسهیل و تسریع فرآیند ورود و توسعه کسب‌وکارهای کوچک و متوسط به فضای آنلاین است. این فروشگاه‌ساز به شما کمک می‌کند تا بدون هیچ دانش تخصصی برنامه‌نویسی، وب‌سایت فروش آنلاین شخصی خودتان را با سلیقه شخصی خود طراحی کرده و محصول جدیدتان را در معرض نمایش و فروش قرار دهید.

از جمله مزایای پادروشاپ می‌توان به:

  • درگاه پرداخت آنی و امن
  • بهینه‌سازی فرایند ثبت‌ سفارش
  • مدیریت سفارشات
  • مدیریت ارسال مرسوله (خدمات لجستیک)
  • مدیریت مشتریان
  • پنل پیامکی
  • امکان درج نظر مشتریان
  • بهینه‌سازی موتورهای جستجو
  • امکان اتصال به پیج اینستاگرام
  • ایجاد کد تخفیف و … اشاره کرد که در کنار یکدیگر روی افزایش فروش محصولات فروشگاه شما تاثیرگذار هستند.

سوالات متداول چک لیست راه اندازی محصول جدید

چه مواردی باید در چک لیست لانچ محصول در نظر بگیریم؟

چک لیست راه اندازی محصول شامل ارزیابی لانچ محصولات قبلی، تحقیقات بازار، موقعیت‌یابی محصول، تعیین اهداف قابل دسترس، آزمایش محصول جدید، نام تجاری محصول، لجستیک، مستندات محصول، بررسی بازخوردها، آماده‌سازی تیم برای روز معرفی محصول و بررسی عملکرد می‌شود.

چک لیست لانچ محصول چیست؟

چک لیست راه اندازی محصول، فهرست جامعی از تمام وظایفی است که یک کسب‌وکار باید قبل از عرضه محصول انجام دهد.

معرفی محصول جدید چه زمانی باید انجام شود؟

شما باید محصول جدید را زمانی لانچ کنید که به‌طور کامل آماده باشد. استراتژی و برنامه‌های شما برای لانچ محصول باید به گونه‌ای باشد که هر بخش از راه‌اندازی محصول جدید (از مشتری گرفته تا بازاریابی) را پشتیبانی کند. 

بیتا هیرمند

نوسته شده در اردیبهشت ۲۶, ۱۴۰۳

اشتراک گذاری:

در این مطلب بخوانید:

Table of Contents

آخرین مطالب