یکی از دشوارترین موقعیتها برای کارشناسان سئو، زمانی رخ میدهد که استراتژیها و راهکارهای آنان برای سئوی سایت فروشگاهی، به نتیجهٔ مطلوب منتهی نمیشود و رفع مشکلات سئو برای آنها دغدغه اصلی تبدیل میشود. ممکن است شما تمامی اصول سئو را رعایت کرده باشید، اما همچنان سایتتان رتبهٔ خوبی در نتایج جستجوی گوگل کسب نکند.
اشکالات کدنویسی
در بررسی اشکالات صفحهٔ اصلی، باید توجه ویژهای نسبت به کدهای جاوا اسکریپت (JS) داشته باشید. اشکالات ریز و کوچک در کدهای صفحهٔ اول، میتوانند تمامی زحمات شما برای بهینهسازی و سئوی سایت را تلف کنند. به عنوان مثال، اشکال در کدهای جاوا JS صفحهٔ اصلی، میتواند مانع جدی برای خزندهها ایجاد کرده و تأثیر منفی در نمایه شدن سایت داشته باشد.
- اگر لینکها در JS کدگذاری شده باشند، مشکلات عمدهای در مسیر سئو پیش خواهد آمد. به عنوان مثال، ممکن است گوگل نتواند متن صفحات لینک شده را به درستی بخواند. اگر گوگل نتواند محتوای متنی سایت شما را به درستی بخواند، طبیعتاً ارزیابی درستی از وضعیت سایت نخواهد داشت.
- از دیگر اشکالات کدنویسی که میتواند توانایی خوانده شدن صفحات سایت شما توسط گوگل را تحت تأثیر قرار دهد، عدم درج لینکها با فرمت صحیح است. بنابراین، لازم است که فرمت کدنویسی لینکها را بررسی کرده و در صورت نیاز، تصحیح کنید.
سرعت لود صفحات
از دیگر موارد مهمی که در این مرحله میتوانید کنترل و بررسی کنید، سرعت لود صفحات است. فهرستی از مهمترین نکات مؤثر بر روی سرعت لود صفحات سایت را برای خود تهیه کنید و بر اساس آن، مواردی را که ممکن است باعث کندی سایت شوند شناسایی کنید. اگر از کدهای آماده برای برخی از قسمتهای سایت استفاده شده است، میزان تأثیر آنها بر روی سرعت کلی سایت را بررسی کنید.
برای بررسی سرعت لود صفحات سایت میتوانید از ابزارهای مخصوص گوگل برای این منظور، یعنی Page Speed Insights و یا Lighthouse استفاده کنید.
سهولت برقراری تماس تلفنی
اگر نوع کسبوکار، وابسته به تماسهای تلفنی است، مطمئن شوید که شماره تلفن درج شده در صفحهٔ اول سایت قابلیت تماس با یک کلیک را دارد. بدین ترتیب، مشتریان در صورت استفاده از نسخهٔ تلفن همراه وبسایت، میتوانند بدون نیاز به شمارهگیری، با یک کلیک ساده با شرکت مورد نظر تماس بگیرند. این موضوع، یکی از مواردی است که اهمیت زیادی در نرخ تبدیل سایت دارد.
آدرس URL صفحات را سازماندهی کنید
آدرس URL اهمیت زیادی در سئوی بسیاری از انواع سایتها، از جمله وبسایتهای فروشگاهی و خدماتی دارد. سازماندهی آدرس صفحات سایت به صورت مرتب و خوانا، شانس ظاهر شدن آنها در نتایج موتورهای جستجو را به طور چشمگیری افزایش میدهد. در مورد سایتهای وردپرسی، لازم است محتواهای بلاگ به درستی دستهبندی شده باشد.
- در مورد سایتهای خدماتی و سایتهایی که به ارائهٔ اطلاعات اختصاص دارند، پیشنهاد میشود از فرمت آدرس به صورت دستهبندی/نام-صفحه (/Category/page-name) استفاده شود. بدین ترتیب، خوانایی آدرس صفحات برای گوگل افزایش پیدا میکند.
- در مورد سایتهای فروشگاهی، استفاده از فرمت نام صفحه> نام محصول> کد خرید (/page-name/product-name/purchase-31234) توصیه میشود.
از درج علامتهای پیچیده و ترکیبهای بسیار طولانی برای آدرس صفحات پیج خودداری کنید. به طور کلی، مطمئن شوید که آدرس URL صفحات، برای گوگل پیچیدگی ایجاد نکند. این موضوع به خصوص در مورد سایتهایی که تعداد صفحات آنها زیاد است، اهمیت ویژهای دارد.
تمیز و خوانا بودن آدرس صفحات، نه تنها از نظر سئو برای موتورهای جستجو مطلوب است، بلکه برای مخاطبان نیز جلوه بهتری داشته و نرخ کلیک کاربران بر روی لینک صفحات را افزایش میدهد.
تجربه کاربری وبسایت را بهبود بخشید
یکی دیگر از آیتمهای مهمی که لازم است در هنگام رفع مشکلات سئو مورد توجه قرار گیرد، شاخصهای مربوط به تجربهٔ کاربری وبسایت است. مهمترین شاخصهایی که در این زمینه بررسی میشوند عبارتند از:
- CLS (Cumulative Layout Shift): این معیار، میزان ناپایداری صفحات به دلیل نکات فنی را نشان میدهد. به عنوان مثال، سرعت لود شدن تصاویر، میتواند موجب شود ارتفاع صفحه به طور پیوسته تغییر کند. در بهبود تجربهٔ کاربری، تلاش میشود مقدار CLS کاهش پیدا کند.
- FID (First Input Delay): تأخیر اولین ورودی، دومین معیار مهمی است که گوگل قصد دارد به زودی از آن به عنوان معیاری در رتبهبندی وبسایتها بهره بگیرد.
- LCP (Largest Contentful Paint): این شاخص، به معنی زمان نمایش بزرگترین محتوای صفحه است که لازم است به حداقل ممکن کاهش پیدا کند.
این شاخصها، از عناصر بسیار مهم در ارزیابی تجربهٔ کاربری وبسایت محسوب میشوند که توسط گوگل معرفی شدهاند. ارزیابی این شاخصها برای وبسایت، به شما کمک میکند عملکرد سایت را تا حد قابل ملاحظهای ارتقاء دهید. در ادامه به برخی از نکاتی که میتوانند شاخصهای مربوط به تجربهٔ کاربری وبسایت را تحت تأثیر قرار دهند اشاره میکنیم.
- درج تصاویر سنگین (با حجم ۵ مگابایت) در صفحهٔ اصلی سایت که لود شدن آنها مدت زمان زیادی طول میکشد.
- استفاده از برخی پلاگینهای وردپرسی که عملکرد کلی سایت را به طور محسوسی تحت تأثیر قرار میدهند.
- استفاده از المانهای اضافی در طراحی وب سایت فروشگاهی همچون فونتهای گوگل و درج لینک محتوای ویدیویی از سایتهای اشتراکگذاری ویدیو همچون آپارات و یوتیوب.
متناسب با نوع کسبوکار و محتوای وبسایت، ممکن است استفاده از برخی موارد فوق اجتنابناپذیر باشند و نتوانید آنها را حذف کنید. بنابراین، لازم است گزینههای مختلف را ارزیابی کرده و تعادل مناسبی میان انتظارات کارفرما و شاخصهای عملکرد سایت برقرار کنید.
از اثر مهلک محتوای تکراری غافل نشوید
اگر بدانید مشکل عدم نمایش صفحات سایت در نتایج گوگل به دلیل محتوای تکراری چقدر رایج است، شگفتزده خواهید شد. ممکن است تصور کنید این موضوع، به جریمه و پنالتی شدن سایت ربط دارد. در حالیکه چنین نیست.
در اصل فیلتر اطلاعات موجب بروز این وضعیت میشود. اگر گوگل، دو صفحه با محتوای یکسان یا مشابه را شناسایی کند، سایر صفحات با محتوای یونیک و یکتا را به صفحات سایت شما که کپی شده به نظر میرسند ترجیح خواهد داد.
میزان مشابهت محتوای وبسایت به سایر سایتهای فعال در حوزه موضوع دیگری است که در این مرحله باید مورد بررسی قرار گیرد. اگر متوجه شوید که بخش قابل توجهی از محتویات وبسایت شما، توسط دیگران کپی یا بازنویسی شده است، میتوانید با تنظیم یک فایل DMCA، درخواست حذف محتوای تکراری و کپیبرداری شده را ثبت کنید.
این کار، یکی دیگر از موارد سادهای است که وقت چندانی نمیگیرد اما میتواند تأثیر قابل توجهی در عملکرد و بهبود وضعیت سئو سایت داشته باشد.
جمعبندی
- طرح تریاژ سئو، چارچوبی سازماندهی شده است که میتواند در به عیبیابی سریع و رفع مشکلات سئو کارساز باشد.
- با استفاده از این رویکرد، شما میتوانید ظرف مدت کوتاهی، وبسایت را از وضعیت بحرانی خارج کرده و به نتایج قابل قبولی دست یابید.
- در فرآیند رفع مشکلات سئو وبسایتها، لازم است از ابزارهای مختلفی برای ارزیابی وضعیت فعلی و میزان پیشرفت پروژه استفاده کنید. در این مطلب، مهمترین ابزارهای مورد نیاز و کاربرد هر یک معرفی شدند.
- طرح تریاژ سئو برای رفع سریع مشکلات وبسایت که در این مطلب معرفی شد، مهمترین نکات در بازنگری کدهای سایت، تکنیکهای سئو و تجربهٔ کاربری سایت را در بر میگیرد که با طی کردن آن میتوانید بهبود قابل توجهی در ترافیک و نرخ تبدیل وبسایت ایجاد کنید.